Free Joomla Templates by iPage Hosting

3.9.2022. Fotografije - snimanje i dijeljenje

"Fotografije s ljetovanja: Što je važno imati na umu kada ih snimate i dijelite? Dok fotografirate, budite svjesni svog okruženja i razmislite o tome na koga bi fotografiranje i dijeljenje fotografija moglo utjecati. Prije nego što ih podijelite na društvenim mrežama, provjerite slažu li se s time svi koji se nalaze na fotografijama."

Detaljnije na www.medijskapismenost.hr

30.6.2022. Kako saznati je li neka internetska stranica legitimna ili lažna?

"Jedan popularan način na koji zlonamjerni akteri kradu podatke od ljudi je putem lažnih web stranica. Kako se zaštititi od ovakvih napada? Nešto više o tome pročitajte u nastavku ovog članka."

Detaljnije na:
Kako možemo znati je li neka internetska stranica legitimna i sigurna za korištenje? (pcchip.hr)

Uskrs 2022.

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam udruga

   KI-Portal!

4.2.2022. alternativne web tražilice

Poštovani članovi,

Google tražilica trenutno jest najbolja tražilica na svijetu, ali postoji i druga strana te kovanice. Kod određenih slučajeva je dokazano da je Google namještao rezultate pretrage. Zatim, primjedbe su i da Google utječe na neutralnost weba, da prikuplja previše podataka o vama...

Također, ponekad se zna dogoditi da Google tražilica odbija suradnju. Dobijete poruku da zbog neobično mnogo upita Google želi putem captcha-e provjeriti jeli sve u redu. Međutim, čak i kad riješite jednu captcha-u, Google ponovno traži provjeru i tako u krug. U takvim slučajevim je isto poželjno koristiti druge tražilice.


Preporučujemo 2 kvalitetne tražilice koje poštuju privatnost korisnika:


1. StartPage
StartPage povlači rezultate pretrage s Googleove tražilice pritom prikrivajući vaš identitet. Ne šalje IP adrese ili bilo što po čemu bi se moglo prepoznati krajnjeg korisnika. Time dobijete rezultate pretrage kao kod Googleove tražilice, ali Vaša privatnost ostaje zaštićena.

2. DuckDuckGo
DuckDuckGo isto ne prati, ne bilježi i ne pohranjuje vaše podatke. Koristi oko 400 različitih izvora za dobivanje rezultata pretrage (Bing, Yahoo, Wolfram Alpha, Yandex, vlastiti web pauk...). Što je pohvalno! Napomena, Googleova tražilica nije na popisu. Stoga, tko želi rezultate pretrage kao kod Google tražilice, bolji je StartPage.

Čestitka 2021. ---> 2022.

Sretan i blagoslovljen Božić, te sretnu, zdravu i uspješnu novu godinu

                    želi vam KI-Portal!

18.12.2021. Zapisnik sa Skupštine

Poštovani,

17.12.2021. godine u 17 sati je održana online Skupština udruge KI-Portal. Zapisnik se nalazi ovdje.

BITNO -> Članarina će od 1.6.2022. biti 47 kn mjesečno. Za detalje pročitajte zapisnik.

12.12.2021. poziv na Skupštinu

Poštovano članstvo,

17.12.2021. godine, u 17 sati održat će se online Skupština udruge KI-Portal putem aplikacije Zoom. Na dnevnom redu bit će:

1) Izvješće o dosadašnjem radu udruge.
2) Financijsko izvješće za 2020. godinu.
3) Planovi za sljedeću godinu.
4) Ostalo.

Kontaktirajte nas na mail udruge, putem fejsa ili telefonski, pa ćemo vam poslati pristupne podatke za spajanje.
Veselimo se vašem prisustvovanju!

6.12.2021. Skupština u pripremi

Poštovani članovi,

17., 18. ili 19. prosinca 2021., u večernjim satima, bi trebali imati Skupštinu u prostoriji udruge KI-Portal. Molimo vas da nam javite koliko vas ima covid potvrdu ili će ju tada imati, tako da vidimo hoćemo li Skupštinu održati u prostoriji udruge ili online.

12.11.2021. Lozinke i internetske prijevare

Poštovani članovi,
internet nudi mnogo mogućnosti, no, mogu nastati i problemi, ako ne pripazite. Prenosimo nekoliko korisnih savjeta kako se zaštititi od internetskih prijevara.

Kada se koristite lozinkama, uvijek budite na oprezu.

- Lozinke nikad nemojte davati trećim stranama, posebno lozinke m-tokena, npr. za autorizaciju bankarske transakcije. Bankar Vas nikad neće tražiti lozinku ni kontaktirati s Vama putem aplikacija za dopisivanje.
- Ne upotrebljavajte istu lozinku na različitim internetskim stranicama.
- Kad morate dati svoje podatke i lozinke, procijenite jesu li zahtjevi za njima u skladu s uslugom/robom koju kupujete.
- Ažurirajte pametne telefone, tablete i računala – zaštitite ih antivirusnim programom te pristup osigurajte lozinkom i/ili biometrijskom identifikacijom (npr. otiskom prsta).
- Zapamtite svoje šifre i lozinke.
- Ne spremajte lozinke u pametni telefon. Iznimka je ako imate kvalitetnu aplikaciju za pohranu lozinki (password manager).
- Nemojte davati preglednicima dopuštenje da automatski spreme Vaša korisnička imena i lozinke.

Obratite pozornost na poruke koje Vam stižu i naučite prepoznati prijevaru.

- Ne otvarajte neočekivanu elektroničku poštu, SMS ili chat i nemojte klikati na poveznice te preuzimati i otvarati privitke.
- Ne odgovarajte na e-poruke, SMS, chat ili poveznice unoseći svoje korisničko ime, lozinke, PIN, sigurnosni token i sl., a nemojte ih davati ni putem telefona.

Kada kupujete on-line, uvijek obratite pozornost na to gdje i kako kupujete.

- Provjerite pouzdanost internetske stranice i koristite se samo službenim aplikacijama.
- Upotrebljavajte samo sigurne Wi-Fi veze zaštićene lozinkom.
- Kad god je moguće, izbjegavajte javne i besplatne Wi-Fi mreže.

Izvor i detaljnije na:
https://www.zaba.hr/home/kako-se-zastititi-od-internetskih-prijevara

1.9.2021. O teorijama zavjere i dezinformacijama

"Kako razlikovati teorije zavjere od pravih zavjera, zašto su teorije zavjere toliko popularne i kako tome pridonose i društvene mreže, kako ih učinkovito raskrinkavati i kako razgovarati s osobama uvjerenima u njih – sažete odgovore na sva ova i još neka pitanja donosi Priručnik o teorijama zavjere, koji sada možete besplatno preuzeti i na hrvatskom jeziku."

Detaljnije na:
hrvatsko izdanje Priručnika o teorijama zavjere (medijskapismenost.hr)

"Podaci koje o sebi dijelimo na društvenim mrežama mogu se iskoristiti da bi nam se prikazivale točno određene, prilagođene poruke koje su u skladu s našim stajalištima i interesima. To se zove hiperpersonalizirano ciljanje i jedna je od brojnih tehnika koje se koriste u području manipulacije informacijama."

Detaljnije na:
Dezinformacije – edukativna brošura i vježbe za razumijevanje problema dezinformacija (medijskapismenost.hr)
Tehnologije i tehnike stvaranja i ciljanja dezinformacija (medijskapismenost.hr)