Free Joomla Templates by iPage Hosting

4.2.2022. alternativne web tražilice

Poštovani članovi,

Google tražilica trenutno jest najbolja tražilica na svijetu, ali postoji i druga strana te kovanice. Kod određenih slučajeva je dokazano da je Google namještao rezultate pretrage. Zatim, primjedbe su i da Google utječe na neutralnost weba, da prikuplja previše podataka o vama...

Također, ponekad se zna dogoditi da Google tražilica odbija suradnju. Dobijete poruku da zbog neobično mnogo upita Google želi putem captcha-e provjeriti jeli sve u redu. Međutim, čak i kad riješite jednu captcha-u, Google ponovno traži provjeru i tako u krug. U takvim slučajevim je isto poželjno koristiti druge tražilice.


Preporučujemo 2 kvalitetne tražilice koje poštuju privatnost korisnika:


1. StartPage
StartPage povlači rezultate pretrage s Googleove tražilice pritom prikrivajući vaš identitet. Ne šalje IP adrese ili bilo što po čemu bi se moglo prepoznati krajnjeg korisnika. Time dobijete rezultate pretrage kao kod Googleove tražilice, ali Vaša privatnost ostaje zaštićena.

2. DuckDuckGo
DuckDuckGo isto ne prati, ne bilježi i ne pohranjuje vaše podatke. Koristi oko 400 različitih izvora za dobivanje rezultata pretrage (Bing, Yahoo, Wolfram Alpha, Yandex, vlastiti web pauk...). Što je pohvalno! Napomena, Googleova tražilica nije na popisu. Stoga, tko želi rezultate pretrage kao kod Google tražilice, bolji je StartPage.