Free Joomla Templates by iPage Hosting

30.7.2017. WannaCry upozorenje

Poštovani,

u razdoblju od 15.7. do 19.7 je antivirusni server zbog tehničkih problema bio isključen. Tada ste svi imali direktnu vezu na internet, što znači da internet promet nije prolazio AV provjeru. U ta 4 dana se je nažalost pokazalo da neki od vas i dalje uopće ne vode brigu o svojim uređajima sa kojima se spajaju na internet. Već je i nama administratorima dojadilo vas upozoravati da imate instalirane antivirusne programe, da pazite na koje stranice idete i na što klikćete... Ova priča se svako malo ponavlja, pa smo zato i morali nabaviti AV server.

Dakle, u ta 4 dana udruga KI-Portal je dobila upozorenje od HT-a da su nam računala (znači, računala određenih članova) zaražena sa WannaCrypt /WannaCry malverom, te da poduzmemo odgovarajuće korake, inače slijede sankcije! Da vas podsjetim, interneta ne daje udruga, već HT. O tom malveru su se mediji (primjer 1, 2 i 3) naširoko raspisali u 5. mjesecu kada je u vrlo kratkom roku zaraženo stotine tisuće računala u svijetu.

Za vaša računala ste odgovorni vi članovi, i zato ponovno apeliramo na vas da vodite brigu o njima. WannaCrypt nije šala. Tko ne pazi, riskira gubitak svih podataka koje ima na računalu! Smjernice za zaštitu od "WannaCry" ransomware zlonamjernog programa pročitajte ovdje.

Budući da molbe nas administratora ne nailaze na plodno tlo, primorani smo uvoditi sve više kontrola/ nadzora/ ograničenja kako bi zaštitili mrežu udruge. Ispada da moramo zaštiti mrežu ne samo od prijetnji sa interneta nego i od samih članova.